22. toukokuuta 2021

Euroviisut 2021: BIG 5 + isäntämaa Alankomaat


9. ISO-BRITANNIA: James Newman – Embers

Britteinsaarilla on tänä vuonna yhteinen ongelma: sekä Irlanti että Iso-Britannia ovat valinneet viisuedustajakseen meritoituneen musiikin ammattilaisen, joka on omimmillaan lauluntekijä- ja tuotantopuolella mutta ei niinkään laulajana ja esiintyjänä.

Iso-Britannia ei ole enää pitkään aikaan tehnyt itseään naurunalaiseksi Euroviisuissa. Nykyään maan viisut ovat lähinnä mitäänsanomattomia ja yhdentekeviä. Tämänkertaisessa biisissä on ihan jees meno ja James Newman vaikuttaa sympaattiselta kaverilta, mutta kilpailu finaalissa on aivan liian armoton tällaiselle keskinkertaisuudelle. Embers ei sytytä viisuareenaa roihuun, vaan Britannian viisumenestys jatkanee edelleen säästöliekillä. Toivottavasti ei sentään sijoitu viimeiseksi.

Arvioni: 2,5 / 5
Veikkaus:
BOTTOM 5, valitettavasti.

13. ESPANJA: Blas Cantó – Voy a quedarme

Pandemia on jyllännyt Espanjassa pahasti. Blas Cantón isoäiti menehtyi koronaan ja hän on omistanut 90-luvun viisuballadia muistuttavan laulunsa mummonsa muistoksi. Liikuttavaa ja surullista.

Sekin on surullista, että Espanja on vuodesta 2015 lähtien sijoittunut Euroviisuissa joka ikinen kerta seitsemän viimeisen joukkoon, enkä usko, että putki tulee katkeamaan tänäkään vuonna.

Suorilla finalisteilla kävi huono tuuri, sillä kaksi vähiten potentiaalista arvottiin esiintymään finaalin alkupuoliskolle. Mutta. Espanjan viisu on tyyliltään samankaltainen kuin Sveitsin kaunis laulu. Sveitsi kilpailee numerolla 11 ja Espanja pian sen jälkeen. Voiko Espanja viedä Sveitsiltä liike-energiaa?

Arvioni: 2,5 / 5
Veikkaus:
Seitsemän viimeisen joukossa, valitettavasti

15. SAKSA: Jendrik – I don't feel hate

Saksan raivostuttavan hyväntuulinen viisu on mainittu useassa yhteydessä viisuvuoden ärsyttävimmäksi – ja se lienee ollut tekijöiden tarkoituskin.

Jendrik Sigwartin kappale on vastaisku muun muassa vihapuheelle ja somekeskustelujen myrkylliselle ilmapiirille. Jendrik vakuuttelee ukulelensa säestyksellä sietämättömän hilpeästi, ettei hän tunne vihaa vihaajiansa kohtaan, vain sääliä. Eikä näytä keskaria takaisin!

Jos Saksa olisi esiintynyt finaalin vihoviimeisillä paikoilla, olisin väläyttänyt Saksasta finaalin mustaa hevosta. Ehkä Saksa on kuitenkin liian heppoinen erottuakseen karismaattisten joukosta. Edellisissä viisuissa israelilainen juontaja Bar Refaeli joutui yleisöääniä peratessaan toteamaan Saksan kohdalla: "I’m sorry... zero points." Tänä vuonna sitä vaaraa tuskin on, mutta kovinkaan suurta pistemäärää en tohdi Saksalle veikata.

Mikä hersyvintä: Saksan Jendrik laulaa loilottaa esiintymisnumerolla 15 ettei näytä keskisormea, ja Saksan jälkeen lavan valtaa raivokas Suomi, joka kehottaa nostamaan keskisormet pystyyn. Saksankin esityksessä on mukana hassunhauska käsihahmo välillä keskisormi pystyssä. Tuottajat eivät malttaneet olla asettamatta kahta keskariviisua peräkkäisille paikoille.

Arvioni: 2,5 / 5
Veikkaus:
BOTTOM 10?

20. RANSKA: Barbara Pravi – Voilà

Padam, padam, padam... Ranska on Édith Piaf -pastissillaan ranskalaisempi kuin koskaan aikaisemmin viisuhistoriansa aikana.

Ranska ja Italia ovat viime päivinä vuorotelleet vedonlyönnin ykköspaikalla. Ennakkosuosikit herättävät tunteita puolesta ja vastaan: Ranskaa on ihasteltu laajalti. Yleisradion Viisukupla-esikatseluohjelmassa Marco Bjurströmin silmät kostuivat kyynelistä. Ranskan viisua myös vastustetaan. Laulua haukutaan kliseekimpuksi ja tuotteistetuksi turistirihkamaksi, joka on koottu ranskalaisen chansonin stereotypioista. Mutta Barbara Pravin esiintyminen on aidosti pysäyttävää ja hänellä on luontainen kyky välittää emotionaalisesti laulun tarina kuulijalle. Jos se tekee vaikutuksen katsojaan, ei se väärin ole.

Ranskan kuudes viisuvoitto olisi miellyttävä yllätys. Ikävä kyllä, Ranskalla on ollut miltei koko 2010-luvun tapana menestyä ennakkoveikkauksissa paljon paremmin kuin varsinaisissa tuloksissa. Monet veikkaavat Ranskan pärjäävän raatiäänestyksessä. Otan nyt tietoisen riskin ja esitän, että Ranska pärjäisikin yleisöäänissä paremmin. Tuomaristot kuitenkin suovat pisteensä nykyaikaisille musiikkiteollisuuden tuotoksille.

Arvioni: 4 / 5
Veikkaus:
TOP 10, mahdollisesti jopa TOP 5?

23. ALANKOMAAT: Jeangu Macrooy – Birth of a new age

Täydellinen isäntämaan edustussävelmä koronaviisuissa 2021. Alankomaat on ollut koko viisuhistoriansa ajan monikulttuurisin viisumaa. Alankomaat on marssittanut 1960-luvulta lähtien euroviisulavalle esiintyjiä, joiden juuret ovat Euroopan ulkopuolelta.

Jeangu Macrooyn surinamelainen tausta näkyy ja kuuluu hänen esityksessään. Kertosäkeistö lauletaan sranan tongon kielellä: sanat kuuluvat "Yu no man broko mi" (minua ei voi murtaa), siinä ei lauleta "broccolista". Vaikka Birth of a new age on ylistyslaulu dekolonisaatiolle, laulun nimi sopii osuvasti myös tähän aikaan, kun koronapandemiasta ollaan siirtymässä uuteen normaaliin. Alankomaiden viisu vangitsee ajankuvan ja maan viisuhistorian ominaispiirteen.

Alankomaiden viisuesitys on hyväntuulinen ja Jeangulla on mielettömän upea ja miellyttävä ääni. Nyt jos koskaan toivon, että isäntämaa pärjäisi viisuissa kohtuullisesti.

Arvioni: 3,5 / 5
Veikkaus:
Tulostaulun vasen puolisko

PS. Kiinnostava artikkeli liittyen Alankomaiden viisuun: Your rhythm is rebellious: the struggle for racial justice and Eurovision 2021 (part 1)

24. ITALIA: Måneskin – Zitti e buoni

Euroviisujen suurin ennakkosuosikki toisintaa 1970-luvun rouheaa glam rockia, jota soittavat vuosituhannen vaihteessa syntyneet muusikot. Kuka olisi uskonut?

Blind Channel ei ole finaalin ainoa rockpumppu. Italian Måneskin voitti hieman yllättäen San Remon musiikkifestivaalit kevättalvella 2021 ja heidän kilpailukappaleestaan Zitti e buoni on muodostunut valtava megahitti Italiassa – ja vähän muuallakin Euroopassa. Lavalla nähdään puoleensavetäviä kauniita ihmisiä ja esitys huokuu kauttaaltaan kiehtovaa seksuaalista jännitettä. BBC:n legendaarinen viisuselostaja Terry Wogan kuvailisi bändiä "three boys and one girl". Vähän kuin Haloo Helsinki, paitsi että tässä poppoossa hyvännäköinen bööna ainoastaan soittaa bassoa mutta ei laula. Etenkin ultrakarismaattinen solisti Damiano David saanee tänä iltana satoja tuhansia uusia ihailijoita.

Måneskin perustettiin viitisen vuotta sitten, kun osa yhtyeen jäsenistä kävi samaa lyseota. Tanskankielisen nimen taustalla on bändin basisti Victoria De Angelis, joka on puoliksi tanskalainen. Nelikon muut jäsenet kehottivat häntä luettelemaan sanoja tanskaksi ja valitsivat Måneskinin bändin väliaikaiseksi nimeksi. Väliaikainen nimi on jäänyt pysyväksi.

Italia päihittänee Suomen illan rockmaaottelussa. Etenkin raadeille uskon Italian kelpaavan paremmin kuin Suomen. Mutta tietenkin toivotaan molemmille hyvää menestystä.

Arvioni: 4,5 / 5
Veikkaus:
TOP 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti