Tänään illalla saadaan jälleen uusi Eurovision laulukilpailujen voittaja. Voiko kilpailun olla voittamatta kokonaispaketti, jossa kuullaan vuoden potentiaalisin kesähittimelodia ja joka on intellektuelli kuin Franco Battiaton kappaleet, mutta sisältää samalla kuitenkin myös vuoden Verka Serduchka -efektin? Italian Francesco Gabbani on ollut koko kevään ajan Euroviisujen ylivoimainen ykkössuosikki. Siitä lähtien, kun hänen viisunsa Occidentali's karma voitti helmikuussa San Remon laulukilpailut, Italia on ollut suvereeni ykkönen viisujen vedonlyöntitilastoissa, ennakkoveikkauksissa sekä erinäisissä faniäänestyksissä. Occidentali's karman musiikkivideota on katsottu YouTubessa jo yli sata miljoonaa kertaa, mikä on saavutus, mihin yksikään toinen Euroviisuissa kilpaillut kappale ei ole yltänyt ennen laulukilpailuun osallistumistaan. Occidentali's karma on noussut kotimaassaan Italiassa valtavan suureksi megahitiksi ja YouTuben myötä se on osoittautunut jo pienoiseksi kansainväliseksi ilmiöksi.
Italian edustusviisu on kieltämättä nerokas kokonaisuus. Sävellyksen melodiankulku on erittäin tarttuva ja taitavasti rakennettu. Jo laulun bridge-osa kuulostaa onnistuneelta kertosäkeistöltä, mutta sitä seuraa varsinainen kertosäkeistö, joka on vieläkin tarttuvampi, menevämpi ja raflaavampi. Francesco Gabbani on erinomaisen karismaattinen esiintyjä ja hänen lauluäänensä on hyvin samanlainen kuin monilla italialaisilla pop-tähdillä, jotka ovat menestyneet kansainvälisesti erinomaisesti. Eros Ramazzotti -tyylinen kliseinen italiaraspi taitaa tosin olla Francescolla hieman keinotekoinen, mutta se ei häiritse kokonaisuutta. Occidentali's karman sanoitus sisältää piikikästä ironiaa länsimaista elämäntapaa kohtaan. Laulun älykäs sanoitus tosin korostuu paremmin sen kokonaisessa versiossa, sillä Euroviisuja varten yli kolme ja puoli minuuttia kestävä kappale oli lyhennettävä. Sanoituksessa esitetään marxilaistyylistä kulutuskritiikkiä länsimaista elämäntyyliä kohtaan. Oikeanlaista älykkyyttä ei arvosteta, sillä ihmiset ovat tyytyväisiä, kunhan eläminen on mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Nykyajan syvällisyydeksi riittää kun osaa toistaa idänuskonnoista poimitun yksinkertaisen mantran. Evoluutio on epäonnistunut, kun ihmiset ovat koukussa internetiin ja selfieihin. Euroviisulle poikkeuksellisen tiedostava sanoitus kohtaa elämäniloisen melodian ja esityksen, mikä luo kiehtovan kontrastin. Laulu esitetään kokonaan italiaksi, mutta sanoitus sisältää lukuisia kansainvälisesti tunnettuja sanontoja ja käsitteitä, joten kielimuuri ylittynee helposti. Koko esityksen kruunaa lopussa lavalle tepsutteleva gorilla, jonka kanssa tanssitaan vastustamattoman yksinkertaista gorillatanssia. Ihmiset kun ovat laulun sanoituksen mukaan pohjimmiltaan vain karvattomia apinoita. Gorillatanssi sisältää yhden viisufinaalin viihdyttävimmistä elementeistä. Voisiko siitä tulla Verka Serduchkan Dancing lasha tumbain tapaan kesän muotitanssi? Esityksen kruunaa lopussa kuultava "om"-mantra, mikä on yksi koko euroviisuhistorian mieleenpainuvimpia lopetuksia. Italian kokonaispaketin pitäisi tehota niin akateemiselle snobille "älykkyytensä" vuoksi kuin vähemmän tiedostavalle kansanosalle, jonka gorillatanssi tempaisee mukaansa.
H-hetken lähestyessä monet ovat kuitenkin pohtineet, että Italian voitontiellä saattaisi sittenkin olla mutkia matkassa. Useimmiten euroviisuharrastajien keskusteluissa tähän aikaan vuodesta pyritään keksimällä keksimään mitä mielikuvituksellisimpia syitä sille, minkä vuoksi ylivoimainen ennakkosuosikki ei voittaisikaan. Käykääpä lukemassa viisufoorumeilta, miten Alexander Rybakia ja Loreenia luonnehdittiin viisufinaalin alla – saatatte huvittua. Ylivoimaisiin ennakkosuosikkeihin suhtaudutaan useimmiten eri tavalla kuin muihin esityksiin. Niihin asetetaan odotuksia aivan eri tavalla ja niiden oletetaan olevan tavallista "tajunnanräjäyttävämpiä" kokemuksia.
Joka tapauksessa Italia sai ainoana suorana finalistina esiintymisnumeronsa finaalin alkupuoliskolta. Italia esiintyy finaalin laulukavalkadissa esiintymisnumerolla yhdeksän. Perinteisesti loppupään esiintymisnumerot ovat olleet parempia, mutta toisaalta Conchita Wurst ja Måns Zelmerlöw voittivat esiintymisnumeroilta 10 ja 11. (Esiintymisjärjestyksen vaikutuksia on pohdittu tässä blogissa aikaisemmin.) Ja ovathan italialaiset megahitit jääneet aikaisemminkin viisukilpailuissa vasta kolmannelle sijalle. Näin kävi niin Domenico Modugnon legendaariselle Volarelle vuonna 1958 kuin Il Volon Grande amorelle pari vuotta sitten. Lisäksi eilen perjantaina Italia joutui ensimmäistä kertaa koko kevään aikana luovuttamaan vedonlyönnin ykkössijan toiselle ehdokkaalle, jota pidetään Italian pahimpana haastajana.
Portugalin eksentrinen ja persoonallinen solisti Salvador Sobral hurmasi televisiokatsojat tiistain semifinaalilähetyksessä ajattomalla laulelmallaan. Portugalin viisu Amar pelos dois kilpailee tämän vuoden Euroviisuissa aivan omassa kategoriassaan. Vähäeleinen esitys erottuu joukosta erinomaisesti. Portugalin on helppo valloittaa kaikki äänestäjät, jotka ovat kyllästyneet nykyaikaisiin muovisiin ja ylituotettuihin melodiattomiin pop-hitteihin sekä englannin kielen ylivaltaan. Portugali lähtee tänä iltana Euroviisuihin vedonlyönnin ykkösenä. Uskomaton suoritus maalta, joka on ollut Euroviisuissa mukana vuodesta 1964 lähtien ja jonka paras sijoitus tähän mennessä on kuudes sija (vuodelta 1996). Voisiko vuoden 2017 Euroviisut merkitä samaa Portugalille kuin vuoden 2006 viisut suomalaisille? Onko Salvador Sobral Portugalin Lordi, joka tuo epätyypillisellä viisukappaleella surkeasti viisuissa menestyneelle maalle ensimmäisen viisuvoiton? Portugali esiintyy illan finaalissa esiintymisnumerolla 11.
Vedonlyöntitilastoissa mielenkiintoisin seikka on veikatuimpien laulujen esityskieli. Tänä vuonna on ennätyksellisen paljon englanninkielisiä viisuja, mutta vedonlyönnin kärjessä ovat kaksi maata, jotka esittävät viisunsa omilla kielillään. Semifinaaleista pääsi jatkoon kaikki viisut, joita ei esitetty englanniksi – muun muassa Valko-Venäjä, joka esittää viisunsa ensimmäistä kertaa omalla kielellään. Monet maat ovat viime aikoina tilanneet viisunsa ruotsalaisilta hittinikkareilta. Tänä vuonna niin tekivät myös monet entisen Jugoslavian maat, mutta ne karsiutuivat finaalista. Ennusmerkit vaikuttaisivat siltä, että tänä vuonna viisuissa arvostetaan omaperäisempiä ja persoonallisempia elementtejä. Onko hengettömän ruotsipopin kulta-aika jo jäänyt taakse?
Kolmas vahva voittajakandidaatti on Bulgarian 17-vuotias ihmelapsi Kristian Kostov. Voisiko kaikkien aikojen ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt viisuartisti viedä koko kilpailun voiton? Torstain semifinaalissa Kristianin häkellyttävän varma esiintyminen keräsi ylistävää palautetta sosiaalisessa mediassa. Voiko noin lahjakasta nuorta miestä olla olemassakaan? Bulgarian viisu Beautiful mess edustaa Italian ja Portugalin omaperäisempiin viisuihin verrattuna perinteisempää nykyaikaista pop-musiikkia. Laulu on varman päälle sävelletty ja tuotettu midtempo-radiohitti. Ennusmerkit ovat muutenkin hyvät: Bulgarian tämänvuotiset lauluntekijät sävelsivät myös maan viimevuotisen viisun If love was a crime, joka sijoittui hienosti neljänneksi. Bulgaria sai finaaliin erinomaisen hyvän esiintymisnumeron. Se kilpailee numerolla 25 eli koko laulukavalkadin toiseksi viimeisenä. Moskovassa syntynyt Kostov on ehtinyt jo nuorena luoda uraa Venäjällä. Venäjällä ei ole tänä vuonna euroviisuedustajaa, joten Bulgaria voi saada massoittain ääniä Itä-Euroopasta.
Sanoisin vähintään 95 prosentin varmuudella, että tämänvuotinen euroviisuvoittaja tulee olemaan joku näistä kolmesta edellämainitusta. Minkä tahansa muun maan voitto olisi vuosikymmenen viisuhistorian suurin jymy-yllätys. Itse asissa suurimmat ennakkosuosikit muistuttavat hieman viime vuotista kärkikolmikkoa. Mukana on pomminvarma hitti, joka on ollut koko kevään suuri ennakkosuosikki (2016: Venäjän You are the only one, 2017: Italian Occidentali's karma), erilainen taiteellisesti ansioitunut "vaikeampi" vaihtoehto (2016: Ukrainan 1944, 2017: Portugalin Amar pelos dois) sekä viimeisen päälle tuotettu nykyaikainen midtempo-radiohitti (2016: Australian Sound of silence, 2017: Bulgarian Beautiful mess). Viime vuonna Australia voitti ylivoimaisesti tuomariäänet, Venäjä yleisöäänet, mutta voiton vei molemmissa äänestyskomponenteissa toiseksi sijoittunut Ukraina. En pidä lainkaan mahdottomana, etteikö tänä vuonna esimerkiksi Bulgaria voisi sijoittua raatien äänestykessä ykköseksi.
Finaalin arviot ja veikkaukset
Arvioin blogipostauksen lopuksi finaalin esityksiä ja menestymismahdollisuuksia. Semifinaaleista jatkoonpäässeitä maita olen jo arvioinut ja luonnehtinut semifinaalien omissa veikkauksissa (semifinaali 1 ja semifinaali 2), joten niitä en tässä toista. Kuudesta suorasta finalistista ilmaisen kuitenkin semifinalistien tapaan oman mielipiteeni tähtiarvostelulla (* – *****). Finaalissa kilpailuasetelmat ovat huomattavasti avoimemmat kuin semifinaaleissa, joten ihan jokaisen esityksen sijoitusta en ole uskaltanut veikata.
1. ISRAEL: IMRI – I feel alive
Kakkossemifinaalin pirteän lopetusnumeron dramaturgisena tehtävänä on ponkaista heti finaalin alussa bileet pystyyn. Tältä numerolta Israel tuskin kuitenkaan tulee nousemaan kärkisijoille, tosin menestyihän kaksi vuotta sitten Golden boykin aikaiselta esiintymisnumerolta odotettua paremmin.
2. PUOLA: Kasia Moś – Flashlight
Siitä lähtien kun Euroviisujen esiintymisjärjestys lakattiin arpomasta (vuonna 2013), on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, kenet tuottaja uskaltaa uhrata pahamaineselle kakkospaikalle. Euroviisuissa ei ole vielä kertaakaan yltänyt voittoon toisena esiintynyt kilpailuesitys. Viime vuosina kakkospaikalle onkin sijoitettu sellainen kappale, jolla ei uskotakaan olevan suuria menestymismahdollisuuksia. Raadit voinevat antaa Puolan balladille kohtuullisesti pisteitä, mutta yleisöäänestystulos nojannee täysin Puolan diasporaan.
3. VALKO-VENÄJÄ: Naviband – Story of my life
4. ITÄVALTA: Nathan Trent – Running on air
Euroviisuihin lanseerattiin kahden semifinaalin formaatti vuonna 2008. Siitä lähtien monet viisut ovat vaikuttaneet semifinaalivaiheessa ilmiselviltä menestyjiltä (jatkoonpääsijöiltä), mutta sitten finaalissa niille ei enää voi povata suurta menestystä. Itävallasta kuitenkin mainittakoon, että viime vuonna Alankomaiden hieman vastaavanlainen hyväntuulinen Slow down -viisu onnistui raatien ansiosta nousemaan peräti sijalle 11.
5. ARMENIA: Artsvik – Fly with me TOP-10?
Armenian viisu on tyypillinen itäeurooppalainen poppia ja etnisiä elementtejä yhdistävä viisu, jotka useimmiten tuppaavat menestymään hienosti. Illan ensimmäinen esitys, jolla lienee saumoja kärkikymmenikon sijoitukseen.
6. ALANKOMAAT: OG3NE – Lights and shadows
7. MOLDOVA: Sunstroke Project – Hey Mamma
Samat sanat, mitä kirjoitin Valko-Venäjästä ja Itävallasta. Mainittakoon, että Epic Sax Guy sijoittui edelliselläkin kerralla vaatimattomalle 22. sijalle.
8. UNKARI: Joci Pápai – Origo TULOSTAULUN VASEN PUOLISKO?
Unkarin persoonallinen viisu erottuu kavalkadista edukseen. Esitys toisessa semifinaalissa oli vaikuttava ja koskettava. Voisin uskaltaa veikata Unkarille sijoitusta tulostaulun vasemmalta puolelta, eli puolivälin paremmalta puoliskolta. Menestynee yleisöäänissä paremmin kuin raatiäänestyksessä.
9. ITALIA: Francesco Gabbani – Occidentali's karma ***** TOP-3?
Tempaiseeko italialainen superhitti tarpeeksi mukaansa tältä esiintymisnumerolta? Onnistuuko esitys viisulavalla tekemään samanlaisen vaikutuksen kuin San Remon loppukilpailussa? Ennusmerkit ovat lupaavat ja laulu jäänee elämään viisujen jälkeen. Veikkaus: sijoitus kolmen parhaan joukossa.
10. TANSKA: Anja Nissen – Where I am BOTTOM-5?
Tanskan finaalipaikka yllätti minut täysin, joten on mahdollista, että tässä on vuoden "sokea pisteeni", jonka menestystä en osaa veikata objektiivisesti. Nyt Tanska esiintyy illan kahden suurimman ennakkosuosikin välissä, joten väkisinkin tulee mieleen, että Tanskan roolina on toimia ainoastaan näiden kahden välisenä "hengähdystaukona". Laulu on niin geneerinen, että veikkaisin Tanskan sijoituksen alkavan kakkosella. Ja ei, Tanska ei tule sijoittumaan toiseksi. Tuleekohan Australiasta täysiä pisteitä, kun solisti Anja Nissen on sieltä kotoisin.
11. PORTUGALI: Salvador Sobral – Amar pelos dois TOP-3?
Portugali saavuttanee tänä iltana viisuhistoriansa kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Siihen riittää sijoitus kärkiviisikossa.
12. AZERBAIDŽAN: Dihaj – Skeletons TOP-10?
Azerbaidžanin vaikuttava ja hieno esitys tulee olemaan yksi illan televisiolähetyksen vangitsevimpia hetkiä. Laadukas pop-kappale kelvannee erinomaisesti myös raadeille. Azerbaidžanin kokonaispaketti on oikeastaan kekseliäästi rakennettu: ne jotka eivät pidä esityksestä, voivat kuitenkin pitää kappaleesta ja toisin päin. Azerbaidžan palannee tänä iltana kolmen vuoden tauon jälkeen kärkikymmenikköön.
13. KROATIA: Jacques Houdek – My friend TULOSTAULUN VASEN PUOLISKO?
Kroatia puolustaa tämän vuoden finaalissa yksin entisen Jugoslavian valtioiden viisukunniaa. Kroatian hersyvän "Tourette"-viisun esitys on noussut torstain semifinaalin jälkeen jo suorastaan ilmiöksi. Veikkaukseni siitä, että Kroatian Jacques olisi tämän vuoden Cezar taisi osua oikeaan. Cezar jäi aikoinaan raatiäänestyksessä aivan hännille, mutta yleisö rakasti häntä ja olisi äänestänyt kärkikymmenikköön. Näin käynee myös Kroatialle tänä iltana.
14. AUSTRALIA: Isaiah – Don't come easy
Veikkaan Australian pop-idolille käyvän hieman köpelösti, sillä lopussa esiintyvän Bulgarian vastaavanlainen – mutta huomattavasti karismaattisempi ja mielenkiintoisempi – kokonaispaketti tulee pesemään tämän 6-0. Luvassa on Australian heikoin sijoitus. Siihen riittäisi kuitenkin peräti kuudes sija.
15. KREIKKA: Demy – This is love
Kreikka tullee jäämään täysin karismaattisempien varjoon.
16. ESPANJA: Manel Navarro – Do it for your lover ** BOTTOM-5?
Espanjan kesäkäs rallatus on oikein miellyttävä ja hauska... ensimmäiset 45 sekuntia. Harmi, että laulu jatkuu sen jälkeen vielä 2 minuuttia ja 15 sekuntia.
Kyllähän tällaisia renkutuksia kuulee kesäisin etelän aurinkorannoilla, mutta nyt menee jo niin jankkaavaksi ja yksitoikkoiseksi, että lopulta koko kappale vain raivostuttaa. Manel on harjoitusraporttien mukaan vielä loilotellut nuotin vierestä. Voi Espanja-parkaa.
17. NORJA: JOWST – Grab the moment
Norjan katu-uskottava veto voinee menestyä raatiäänestyksessä sangen hyvin, mutta yleisöltä tuskin tulee kovinkaan suurta pistepottia.
18. ISO-BRITANNIA: Lucie Jones – Never give up on you **½
Upeaääninen laulajatar herättää tusinaballadin eloon.
Britanniaa ollaan nyt kovasti veikkaamassa vuoden mustaksi hevoseksi, koska Lucie on yksi illan parhaista vokalisteista ja lavakin tulee kuulemma näyttämään esityksen aikana niin upealta. Britannialle toki soisi menestystä, mutta viisunsa on kuitenkin hyvin yllätyksetön. Jos Norma Johnin viisua haukuttiin tylsäksi, niin mikä tämä jollotus sitten on? Raadit voivat palkita hyvän laulajan, mutta lämpeneekö yleisö tarpeeksi?
19. KYPROS: Hovig – Gravity
Kypros oli ensimmäisessä semifinaalissa sokea pisteeni. Vaikea nähdä, että Kypros enää finaalissa mitenkään yltäisi kärkisijoille.
20. ROMANIA: Ilinca & Alex Florea – Yodel it! TULOSTAULUN VASEN PUOLISKO?
Yksi illan mielenkiintoisimpia kysymyksiä: kumpi vuoden camp-viisuista tulee vetämään pidemmän korren? Kroatia vai Romania? Riittääkö molemmille kannatusta? Romanialla on Kroatiaa parempi esiintymisnumero, mutta toisaalta ainakin torstain semifinaalissa Kroatian esitys oli paljon tehokkaampi. Veikkaisin molemmille viisuille samaa kohtaloa: raadit vihaavat mutta yleisöltä lienee luvassa jättipotti.
21. SAKSA: Levina – Perfect life *½ BOTTOM-5
Saksa tekee nykyään viisunsa radioita varten. Radioissa ne voivat toimia, mutta eivät viisulavalla.
Saksa on jäänyt kaksissa edellisissä viisuissa viimeiseksi. Sanonta "ei kahta ilman kolmatta" voi hyvinkin olla totisinta totta tänä vuonna. Onko laulajatar Levinan olemuksessa ja habituksessa muuten jotain samaa kuin 1980-luvun iskelmätähti Minna Ikosessa?
22. UKRAINA: O. Torvald – Time ***½ SIJOITUKSET 6–20
Ukrainan ahdistava räminärokki kuvastaa kansakunnan tuntoja näinä haastavina aikoina.
Ukrainan rokkibändin esitys maan viisukarsinnoissa pommintikitys-efekteineen oli todella vaikuttava ja kekseliäs. Sen perusteella olin jo veikkaamassa Ukrainaa vuoden suurimmaksi yllättäjäksi. Nyt finaaliesityksessä tuota tehokeinoa ei kuitenkaan nähdä ja mielestäni saman tien koko esityksen idea vesittyi. Ukrainalla on kuitenkin vuoden ainoa rock-numero, joka voi näin hyvältä esiintymisnumerolta erottua edukseen ja kerätä vuoden "vaihtoehtoviisun" äänet. Tai sitten Ukrainalle voi käydä kuten Georgian viimevuotiselle rock-bändille, jonka viisuedustus saavutti paljon positiivista huomiota, mikä ei kuitenkaan realisoitunut menestykseksi tulostaululla.
23. BELGIA: Blanche – City lights TOP-10?!?
Nyt on erittäin mielenkiintoista seurata, kuinka Belgian tulee käymään. Blanchen todella epävarmasta esiintymisestä huolimatta Belgia onnistui siivittämään tiensä finaaliin. Tiistain semifinaalin jälkeen Belgian viisua on kuunteltu runsaasti esimerkiksi iTunesissa, joten kappaleella on ilmiselvää hittipotentiaalia. Sijoitus vedonlyönnissäkin on lähtenyt nousuun, ja Belgia on nyt peräti neljäntenä. Tänä iltana testataan kuinka pitkälle pelkkä hyvä biisi voi kantaa, vaikka live-esitys vaikuttaisikin katastrofaaliselta.
24. RUOTSI: Robin Bengtsson – I can't go on TOP-10?
Ruotsin tarttuva viisu ja tehokas esitys voi tältä esiintymisnumerolta nousta luvattoman korkealle.
25. BULGARIA: Kristian Kostov – Beautiful mess TOP-3?
Bulgarian ihmelapsi saavuttanee tänä iltana pistevyöryn Itä-Euroopasta ja raadeilta. Sijoitus kärkikolmikossa tarkoittaisi Bulgarian parasta sijoitusta koskaan. Olisiko viisut ensi vuonna Sunny Beachilla?
26. RANSKA: Alma – Requiem ***** TULOSTAULUN VASEN PUOLISKO?
Herttainen laulajatar esittää todella suloisen pop-chansonin. Kuulostaa kauttaaltaan ranskalaiselta, vaikka kertosäkeistö lauletaankin englanniksi.
Viime vuonna Ranskan komistus Amir saavutti kuudennen sijan, minkä myötä ranskalaiset ovat saaneet pitkään horroksessa olleen viisuinnostuksensa takaisin. Amir on noussut Ranskassa komeetan lailla maansa yhdeksi suosituimmaksi pop-idoliksi. Ranskan tämänvuotisessa viisukokonaisuudessa on ehkä hieman samanlainen ongelma kuin viime vuonna. Itse laulu on mitä mainioin, mutta esitys ei oikein näytä televisioruudussa miltään. Solisti lähinnä saapuu lavalle laulamaan viisunsa sen sijaan että esiintyisi. Viime vuonna Ranska oli raatiäänestyksessä kolmas, mutta yleisöäänissä yhdeksäs. Veikkaisin, että tänäkin vuonna raadit tulevat arvostamaan enemmän kuin yleisö, mutta sijoitukset eivät tule olemaan yhtä korkeita kuin viime vuonna. Länsi-Euroopasta veikkaisin tälle kuitenkin sen verran tasaisesti yleisöääniä, joten Ranska voisi saavuttaa kohtuullisen sijoituksen. Esiintymisnumero on toki mainio, mutta tuntuuko tämä enää vahvan Bulgarian jälkeen miltään ja onko finaalin dramaturginen kohokohta jo takana päin?
Veikkaisin seuraavien maiden sijoittuvan tänä iltana kärkikymmenikköön (todennäköisyysjärjestyksessä):
BULGARIA
PORTUGALI
ITALIA
RUOTSI
AZERBAIDŽAN
ARMENIA
KROATIA
ROMANIA
RANSKA
BELGIA
- - -
Bubblin' under
UKRAINA
UNKARI
AUSTRALIA
Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen. Viisupisteeni tälle illalle:
12 p. ITALIA: Francesco Gabbani – Occidentali's karma
10 p. RANSKA: Alma – Requiem
8 p. BELGIA: Blanche – City lights
7 p. PORTUGALI: Salvador Sobral – Amar pelos dois
6 p. AZERBAIDŽAN: Dihaj – Skeletons
5 p. RUOTSI: Robin Bengtsson – I can't go on
4 p. BULGARIA: Kristian Kostov – Beautiful mess
3 p. VALKO-VENÄJÄ: Naviband – Story of my life
2 p. UNKARI: Joci Pápai – Origo
1 p. UKRAINA: O. Torvald – Time
Muita hyviä arvioita
Viisukuppila: Viisuillan jännitysnäytelmä: Viekö yllättäjä Italialta voiton? – Katso Viisukuppilan veikkaukset ja tärpitEurovision Ireland: Day 13 Jury Final Rehearsal Grand Final LIVE ROLLING BLOG
Tobson in Euroland: ESC 2017: Tobson and the 26 in the final, ESC 2017: And the winner is...
Tony's Eurovision blog: 2017: Euroviisufinaali
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti